Don Cristòfol Serra, doctor Honoris Causa UIB

Associació Humanista de Comunicació

Arc46 ..Diari de l’Arc46 ..http://arc46.lamevaweb.info

Escrits i comentaris: arc46nou(a)mallorcaweb.net

Don Cristòfol Serra, doctor Honoris Causa de la UIB

UNIVERSITAT / QUADERN UNIVERSITARI / DIARIO DE MALLORCA / DIJOUS, 12 DE GENER DE 2006

Honoris causa per al savi Serra

L’escriptor Cristóbal Serra rep avui, a la sala d’actes de Son Lledó (12 h.), la distinció més alta que atorga la Universitat

SERRA ÉS UN DELS ESCRIPTORS EN CASTELLÀ MÉS ORIGINALS DEL SEGLE XX, apunta Perfecto Cuadrado

“LES SEVES OBRES TRASPASSEN LES FRONTERES DELS GÈNERES LITERARIS”, APUNTA CUADRADO

Cristòfol Serra Simó serà, des d’avui, doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears.


Foto Miquel Massutí. Diario de Mallorca

Jordi Amengual Dolç

“Quan parlem de Cristóbal Serra ho feim d’un dels escriptors en llengua castellana més importants de la segona meitat del segle XX. Es tracta d’un personatge tan extraordinari com rar per estètica i per filosofía, un home solitari i al marge de la ‘vida literària’ o la ‘república de les lletres’”. D’aquesta manera, senzilla i precisa, mirava de descriure’ns breument el professor Perfecto Cuadrado, catedràtic de Filologies Gallega i Portuguesa de la UIB i padrí del doctorand, el perfil de l’escriptor guardonat avui per la Universitat de les Illes Balears. Però per al professor Cuadrado, Cristóbal Serra és això i molt més: “Es tracta d’un home que ha anat fent un camí ple d’estacions, a través de les quals ha esdevingut professor, escriptor, traductor o investigador i moltes altres coses que no es consideren professions: em refereixo, per exemple, a la seva gran capacitat per la lectura i la fabulació, o a les seves excel·lències com a conversador”.

Cristóbal Serra Simó (Palma, 1922), començà a forjar el seu tarannà com escriptor i com a persona a partir de la lectura, la traducció i l’edició d’autors com ara Juan Larrea, William Blake, Chuang-Tzu o Henri Michaux entre d’altres, publicant, l’any 1957, el seu primer llibre: ‘Péndulo’, un treball proper a l’heteronomia d’un Tòfol Serra adolescent de la postguerra espanyola, d’un jove convalescent de tuberculosi i que passa aquest temps de malaltia al Port d’Andratx. “A través del personaje, mi heterónimo, se ve al joven provinciano frustrado, sin compañía femenina, llagado por la enfermedad y fácil presa de la melancolía”, tal com explicaria el mateix escriptor.

Obra extensa i heterogènia L’obra de Cristóbal Serra es caracteritza, entre d’altres coses, per ser tan extensa com heterogènia, i les seves publicacions han estat motiu de diversos d’estudis i classificacions que han permès establir fins a quatre blocs diferents de treballs. El primer dels blocs emmarcaria els escrits de Serra coneguts com diaris reflexius. Obres com ara ‘Péndulo’, ‘Augurio Hipocampo’, Hipocampo’, ‘Diario de signos’, ‘Las línias de mi vida’ o ‘Tanteos crepusculares’, treball aquest darrer de marcat caràcter autobiogràfic que encara no ha estat publicat, s’hi podrien contextualitzar. En el segon bloc classificatori s’hi inclouen els llibres profètics, com ‘La noche oscura de Jonás’, ‘Las visiones de Catalina de Dülmen’ o ‘Itinerario del Apocalipsis’. En el tercer, el de viatges quimèrics de coneixement, com ‘Viaje a Cotiledónea’ o ‘Retorno a Cotiledónea’, i en el quart s’hi troben les recopilacions d’aforismes: ‘Efigies’ i ‘Nótulas’ en són alguns exemples representatius. “En qualsevol cas, i al marge de les classificacions que responen als criteris acadèmics, els llibres de Tòfol Serra traspassen totes les fronteres dels gèneres literaris”.

.


Don Tòfol Serra. Imatge de si mateix. Foto Arc46

Escrits, amb tal motiu, en castellà

Nedstat Basic - Free web site statistics Els arcs de comunicació comuniquen i uneixen

[@more@]

Quant a arc46

L'Arc Mediterrani, arc46 (http://mallorcaweb.net/arc46) neix l'any 1997, inicialment sense nom, com un grup d'intercomunicació per correu electrònic d'un conjunt d'orientadors i orientadores del domini català, la majoria de les Illes Balears. A partir de l'any 1998 es converteix en un web que vol ser un conjunt de recursos professionals i personals humanistes.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.